Rośliny zbożowe mogą cierpieć z powodu różnych chorób, mogą być to naturalnie choroby grzybicze, atakowane mogą być różne części rośliny.

Warto zwrócić uwagę iż wówczas dochodzi do upośledzenia różnego rodzaju procesów, z pewnością przełoży się na mniejszy plony. Naturalnie dodatkowymi zagrożeniami mogą być chwasty czy też owady które mogą przykładowo nadgryzać liście czy też łodygi, z pewnością możemy obecnie wykorzystać różnego rodzaju środki ochrony roślin które będą zabezpieczały rośliny przed tego rodzaju niebezpieczeństwem.

Łamliwość źdźbła zbóż wywołana infekcją grzybiczą

Nowoczesne herbicydy mogą usuwać nadmierne występowanie roślin niepożądanych w uprawach, są to rośliny które będą konkurowały ze zbożem o wodę, przez co nasze uprawy będą niższe, Oczywiście warto zwrócić uwagę i obecnie mamy do dyspozycji herbicydy selektywne, mogą działać one na określone rodzaje roślin, odmienne od naszych upraw. Wówczas poprzez swoje działanie mogą upośledzać różnego rodzaju procesy zachodzące w roślinie, przykładowo fotosyntezy przez co mogą prowadzić do jej unicestwienia. Dodatkowo także zagrożeniem będą różnego rodzaju insekty, mogą być sporym zagrożeniem jeżeli szybko się rozmnażają, Wówczas mogą atakować duże obszary, atakowane są głównie liście, bez których roślina nie będzie w stanie się prawidłowo rozwijać. W tym przypadku zastosujemy insektycydy, specjalistyczne środki które pozwolą nam pozbyć się tego problemu. Naturalnie dużym zagrożeniem są także grzyby, warto pamiętać iż mogą one przebywać w glebie także w okresie zimowym, wegetować i czekać na bardziej sprzyjające warunki. Z pewnością okres wiosenny kiedy temperatura wzrasta, dodatkowo także jest wilgotno jest to czas kiedy grzyby zaczynają się uaktywniać. Naturalnie istnieją różne grzyby które są bardziej odporne na temperaturę, przykładowo często występująca łamliwość źdźbła zbóż jest spowodowana występowaniem grzyba który może się rozwijać się kiedy temperatura wynosi 10 stopni, jest to bardzo szybko infekcja która może być widoczna już na drugi dzień po zaatakowaniu przykładowo żyta czy też pszenicy.